Demir çok yumuşak bir elementtir. Onun içine % 2’ye kadar karbon katılması ile inanılmaz bir mukavemet, sertlik ve mekanik özellikler elde edilir ki, adı artık çeliktir. Demirin bol olması, kolay ve ucuz elde edilmesi nedeniyle çeliğin de kullanımı çok yaygındır. Ancak çelikte de, demirde olan bir zayıf nokta vardır. Paslanma, diğer bir deyişle oksidasyon. Paslanma bir oksidasyondur.

Oksidasyon elementin oksijenle birleşmesidir. Doğadaki tüm elementlerin oksijen ile birleşmesi neticesinde element yüzeyinde bir paslanma meydana gelir. Bu paslanma element yüzeyinde çok ince bir tabaka oluşturur, bu tabaka oluşur oluşmaz malzemenin hava ile temasını keserek koruyucu bir rol oynar ve paslanmanın ilerlemesini önler, bu tabaka o kadar incedirki malzemenin rengi hemen hemen hiç değişmez, ancak aynı durum demir elementinde söz konusu değildir.

Demir ve oksijen atomlarının boyutlarındaki büyük farktan dolayı yüzeyde sağlam bir birleşme olamaması paslanmanın demirin içine nüfus etmesi ile beraber zamanla elementin tüm mukavemetini ortadan kaldırır.

Krom atom boyutlarının birbirine yakın olmasından dolayı, oksijenle çok kolay ve süratli birleşirler. Kalınlığı birkaç atom olacak kadar çok ince ama çok sağlam bir tabaka oluştururlar. Başka reaksiyon olmaz. Bu tabaka zedelense bile tekrar oluşur. Krom belli bir oranda çeliğe katılırsa yine aynı olay olur, çelik artık paslanmaz. Demir ve karbon karışımından meydana gelen çelike % 10’un üzerinde krom alaşımı ile paslanmaz çelik elde edilir.

MAT PASLANMAZ

Bilgilerinizi Bırakın Sizi Arayalım

Sorularınız mı var ? Bize Yazın